Guten Appetit

środa, 19 listopada 2014

Jabłka w majeranku z żurawiną


Jabłka kojarzą się głównie ze słodkościami i deserami. Jeśli już to jako dodatek do wytrawnych dań, to najczęściej karmelizowane z cukrem. Okazuje się, że podane z majerankiem i szczyptą soli są naprawdę pyszne i mogą stanowić samodzielną przystawkę do obiadu.
Przygotujesz ją błyskawicznie. Jest to jednocześnie  świetny sposób na wykorzystanie świeżej żurawiny, bardzo zdrowej. Te smaczne czerwone kulki bez trudu możemy dziś kupić w supermarktach, bez konieczności polowania na bazarkach. Przepis znalazłam w "Kuchni pięciu przemian-zima" Anny Czelej. Bardzo polecam!


Składniki:
3-4 jabłka
garść żurawiny
kawałek świeżego imbiru (ok.1cm)
4 łyżki oleju
szczypta soli

Wykonanie:
  • jabłka obrać, pokroić na ósemki, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, imbirem i solą, dodać żurawinę, posypać majerankiem i smażyć około 6-8 minut
                                                                  SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)