Guten Appetit

niedziela, 16 listopada 2014

Marchewkowa zupa krem z fenkułem i pianką


Zupa z marchewki - rozgrzewająca, sycąca i smaczna, w dodatku lekka i bardzo zdrowa bo ugotowana na bulionie warzywnym. Kolor zupy poprawi samopoczucie i doda Ci energii. Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku.To, co sprawia, że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.
Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku.


Składniki:
4-5 marchewek
1 mała bulwa kopru włoskiego
1 średni ziemniak
1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru
2 łyżki masła ghee
sól, pieprz z młynka
szczypta cukru
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
600-700 ml bulionu warzywnego
200-300 ml mleka 3,5%

Wykonanie:
  • marchew obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół, wyciąć głąb i pokroić w piórka. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę, czosnek w talarki
  • w rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa, aż zaczną pachnieć. Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut. Ugotowane zmiksować na gładki krem. Dosolić, dodać pieprz i sok z cytryny
  • rozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć spienione mleko
                                                        ŻYCZĘ SMACZNEGO!

 UWAGI: piana z mleka 3,5% czyni zupę lekką ale niestety ma krótki żywot. Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy, podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu, to należałoby wymieszać mleko ze śmietanką kremówką.
Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego.
Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe, jeśli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu: midałowe lub orzechowe.
Mleczko o aromacie orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie.
Garść orzechów laskowych posiekaj, podpraż na patelni bez tłuszczu. Mleko ze śmietanką, szczyptą soli i orzechy zagotuj i odstaw by naciągneło. Przed spienieniem przecedź przez gęste sitko.

źródło: częściowo pomysł zaczerpnełam z"Meine Familie&Ich" Heft 10/2014

Zupa na jesieńSzybkie zupy!

3 komentarze:

  1. Zaintrygowałaś mnie tą mleczną pianką :) Z takim dodatkiem zupy marchewkowej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie spróbuj:) Mnie ta puchata czapa tak zaitrygowała,że od razu zupkę zrobiłam i było wow:)

      Usuń
  2. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)