Guten Appetit

niedziela, 2 listopada 2014

Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty, pampuchy


Długo zabierałam się do klusek na parze i nie wiem dlaczego wydawały się trudne do zrobienia. Są bardzo proste, lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych. Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia. Korzyść jest taka, że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.
Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej. Świetnie smakują na słodko z owocami i jogurtem, są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami, pyszne np. z pieczenią cielęcą.


Składniki na 10 klusek:
300-350 g mąki orkiszowej 700
100 ml mleka
2 dkg drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki suchych
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki stopionego masła
2 jajka

Wykonanie:
  • drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną, dolać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem. Dodać stopione masło, ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
  • gdy podwoi swą objętość wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta. Formować kulki i układać na omączonym blacie. Pozostawić przykryte ponownie do wyrośnięcia. Z tej porcji mąki uzyskałam 10 klusek
  • Szeroki garnek do połowy napełnić wodą i obwiązać gazą. Wodę zagotować. Na gazie ułożyć kluski. Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka, by można go było przykryć pokrywką. Gotować 10 minut
                                                                  SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Ależ pyszności. Kluski na parze bardzo lubię, spróbuję tą wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa... babcia takie robiła, a teraz chyba muszę spróbować i ja ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhmm...należałoby tradycję kontynuować.Sama robiłam je pierwszy raz i sama nie wiem,czemu tak długo zwlekałam:)

      Usuń
  3. A czy jest szansa,ze z maki zytniej pelnoziarnistej albo owsianej tez wyjda? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z małym dodatkiem pewnie tak, ale z samej żytniej pełnoziarnistej i owsianej, na pewno nie urosną tak jak prawdziwe pampuchy :)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)