Guten Appetit

środa, 5 listopada 2014

Perfekcyjne puree ziemniaczane - III warianty


Ziemniaczna bulwa kryje w sobie ogromny potencjał. Nie jest wcale tak banalna jak się nam wydaje. Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle, żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż. Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki. Ciepłe, aromatyczne i obłędnie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.
Mnie na pewno, bo jestem wielkim ziemniaczanym smakoszem. Puree zaskoczy Cię świetnym smakiem, gdy użyjesz do jego przygotownia mączystej odmiany ziemniaków. Jest to warunek nieodzowny. A, że nie musi być wcale takie zwykłe przedstawiam trzy warianty.

Przepis podstawowy:
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła
  • świeżo zmielona gałka muszkatałowa
Przygotowanie:
  • ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki jednakowej wielkości. Zalać zimną wodą, dodać sól i gotować 20 minut do miękkości
  • podgrzać mleko
  • ziemniaki odcedzić i ubijać tłuczkiem do ziemniaków dodając porcjami ciepłe mleko. Ziemniaki powinny być dobrze ugniecione, bez grudek. Na końcu dodać masło i zmieloną gałkę muszkatałową oraz ewentualnie sól do smaku. Smacznego!                                                                
I wariant śródziemnomorski:
zamiast masła dodać oliwę i parmezan, a zamiast gałki muszkatałowej tymianek. Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczaka

II wariant azjatycki
wmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej. Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczyka

III wariant rustykalny
zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj świeżo posiekaną zieloną pietruszkę. Idealne do wszystkich sycących pieczeni wieprzowych i do kiełbasek

5 komentarzy:

  1. Smacznie i apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. puree uwielbiam i mogłabym jeść codziennie do obiadu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie również to najlepszy dodatek do obiadu:)

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie :) Ziemniaczki w każdej postaci to najlepszy dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki:) Ziemniaczki są niezastąpione!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)