Guten Appetit

czwartek, 6 listopada 2014

Placek jabłkowy Róży


Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam, przepis nie przekombinowany, a ciasto zachwyca prostotą i smakiem. Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy. Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach, a w połączeniu z delikatnym, lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.
Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniesz. Śmiało mogę go nazwać go jabłecznikiem królewskim. Przepis pochodzi z "Nowej kuchni śląskiej".

Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej 700
1 szklanka mąki ziemniaczanej
250 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany
4 jajka
1/2 proszku do pieczenia
1 kg jabłek
żurawina lub rodzynki - opcjonalnie
cukier puder do posypania

Wykonanie:
  • jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć na maśle z cukrem. Ostudzić
  • cukier utrzeć z masłem dodając żółtka. Gdy masa jest puszysta, a cukier roztarty, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę
  • wymieszać i dodać ubite na pianę białka. Delikatnie połączyć je z ciastem
  • do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta, na nie nałożyć ostudzony farsz jabłkowy i przykryć pozostałym ciastem
  • piec około 45 minut w 180`C
  • przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem
                                                                       SMACZNEGO!

7 komentarzy:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)