Guten Appetit

wtorek, 25 listopada 2014

Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną


Jesienny razowy orkiszowiec. Kombinacja smaków: orzechów włoskich i słodka cierpkość żurawin sprawia, że chleb jest bardzo zrównoważony smakowo i pasuje do wielu dodatków.
Przyznam szczerze, że jadłam z nim śledzie i smakował wyśmienicie, mój M.niestety zaprotestował i uznał, że jedzenie śledzi z takim dziwolągiem to profanacja. Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki, ale ze świeżo zmielonego ziarna orkiszowego (drobny szrot). Chleb powstał na bazie przepisu - chleb jesienny J.Hamelmana.

Składniki:
180 g odświeżonego zakwasu orkiszowego
400 g mąki orkiszowej jasnej 630
190 g mąki razowej orkiszowej
340 g wody
1 łyżeczka suchych drożdży
2 spore garście orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
  • zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba, najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie. 2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody. Przykryć folią o odstawić na 12 godzin
  • umieścić w misie robota wszystkie składniki oprócz orzechów i żurawiny. Wymieszać do połączenia składników, ewentulnie skorygować hydratację, dolewając nieco wody. Mieszać jeszcze około 3 minut do rozwinięcia siatki glutenowej. Teraz dołożyć posiekane orzechy, dodać żurawinę i mieszać tylko do połączenia składników. Przykryć folią i zostawić do wyrastania. Chleb powinien podwoić objętość. Trwa to od 1,5-2 godzin
  • piec w 240`C przez 15 minut, nastepnie obniżyć temperaturę do 215`C i piec kolejne 30 minut
                                                          ŻYCZĘ SMACZNEGO!

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)