Guten Appetit

niedziela, 30 listopada 2014

Surówka z białej rzodkwi z żurawiną


Zapraszam na surówkę z białej rzodkwi, nie mylić z czarną rzepą, choć obie są równie zdrowe i idealne w sezonie jesienno-zimowym, dzięki swym właściwościom baktriobójczym. Biała rzodkiew jest jednak dużo delikatniejsza w smaku i łatwiejsza do przygotowania, bo jest miękka. Zdrowo, expresowo i bardzo smacznie.
Przepis pochodzi z "Kuchni pięciu przemian"Anny Czelej. Pomimo, że biała rzodkiew należy do produków wychładzających to w połączeniu z suszonymi owocami stanowi bardzo zrównoważony i harmonijną przystawkę do obiadu.

Składniki:
1 średnia rzodkiew
sól do smaku
4 łyżeczki soku z limonki
1 garść suszonej żurawiny
1 garść suszontch śliwek-opcjonalnie
1 garść suszonych rodzynków
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
  • rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, dodać sok z limonki, żurawinę i ewentualnie suszone śliwki i rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać 
  • schłodzić przed podaniem
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. lubię ten smak

    ----------------------------------------

    http://bit.ly/2eq7X30

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)