Guten Appetit

piątek, 28 listopada 2014

Sałatka z czarnej soczewicy i pestek granatu


Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki ta sałatka jest dla Ciebie. Danie wegeteriańskie, zdrowe i ciekawe w smaku. To świetny sposób na wykorzystanie czarnej soczewicy i pestek owocu granatu.
Jednocześnie ciekawa inspiracja na smaczny obiad, lunch lub obiadokolację. Sałatka pełna smaków, ale wszystkie składniki pozostają w pełnej harmonii. Mąż podejrzliwie spoglądał na obiadek, jak skosztował szybko poprosił o dokładkę.

Składniki:
200 g soczewicy Beluga (o czarnej soczewicy Beluga znajdziesz słowo tutaj)
1 cukinia
1 cebula
3 łyżki oliwy, oleju
1 mały granat
50 g suszonych daktyli
30 g orzechów nerkowca
4 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki Garam Masala
sól morska
pieprz z młynka
200 g jogurtu
1 gałązka mięty

Wykonanie:
  • ugotować soczewicę w podwójnej ilości wody około 20 minut. Wodę posolić pod koniec gotowania. Odcedzić i przstudzić
  • małą cukinię pokroić w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną cukinię i razem przesmażyć. Dołożyć do soczewicy
  • uwolnić pestki z gratnatu. Pokroić daktyle. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni (użyłam gotowych z puszki, są jeszcze bardziej chrupkie). Pestki granatu, pokrojone daktyle i podprażone orzechy dołożyć do soczewicy
  • sok z limonki wymieszać z 2-ma łyżkami oliwy, miodem i garam-masala oraz solą i pieprzem. Dodać do sałatki i wymieszać, skosztować i ewentualnie dodać jeszcze sól i pieprz
  • umytą i odsączoną miętę drobno pokroić i wymieszać z jogurtem. Podawać razem z sałatką
UWAGI: w orginale widnieje przyprawa rodem z Płn.Afryki Ras-el-Hanout . W składzie ma podobne składniki jak indyjska Garam - Masala i jej właśnie użyłam, bo taką miałam na stanie. Przyprawa to właśnie kropka nad "i " potrawy

źródło: Natürlich-Kundenmagazin für Reformwaren, November 2014
    Wegetariański obiad IV

    2 komentarze:

    1. genialna sałatka :) z chęcią bym złapała za widelec!

      OdpowiedzUsuń
    2. Dziękuję,sama byłam zaskoczona,bo smakowała naprawdę super:)

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)