Guten Appetit

wtorek, 18 listopada 2014

Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym


Szybki, dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach, bo całe mięso spowite jest w bieli. Schabowi towarzyszy pyszny, aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.
Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników, a zadowoli podniebienie niejednego smakosza. Prosto i pysznie. Zapraszam do przepisu.

Składniki:
4 spore plastry schabu
150 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz z młynka
150 ml gęstej śmietany 20% (u mnie Schmand)
2-3 łyżki chrzanu
1 listek laurowy
2 łyżki mąki
masło ghee do smażenia

Wykonanie:
  • schab pokroić w 2- cm plastry. Pod folią lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stron
  • zrumienione mięso podlać bulionem warzywnym, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 30-40 minut
  • gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać. Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowych
  • podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną. Przepis tutaj.
                                                       ŻYCZĘ  SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Witam Pania:) Zrobilam schab w sosie chrzanowym wg Pani przepisu. powiem krotko BAJKA:)
    Niebo w gebie:) Pysznosci:) Pozdrawiam Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubimy ten schabik! Dziękuję za miłe słowa. Pozdrowienia

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)