Guten Appetit

sobota, 15 listopada 2014

Śledzie "po kaszubsku"- pyszne


Bajecznie pyszne, proste do przygotowania, pomidorowe śledzie z cebulą znane jako "śledzie po kaszubsku"- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Jeśli nawet nie za często przygotowujesz śledzie, zrób je chociaż na święta.
Trzeba pamiętać, że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3, a te zadbają o nasze zdrowie i urodę, dlatego warto jeść je częściej, nie tylko od święta. Spośród innych ryb poczciwy śledzik, jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 jest tu prawdziwym rekordzistą. Śledzie po kaszubsku są tak rewelacyjne, że jako pierwsze znikną spośród innych potraw. Jedząc je łatwo można stracić umiar, a trzeba uważać, ponieważ poprzez dodatek duszonej cebulki nie należą do dań lekkostrawnych.

Składniki:
8-10 płatów solonych śledzi
3 cebule
100-150 ml oleju
4 łyżki octu 10%
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
3-5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
płaska łyżeczka ziaren gorczycy

Wykonanie:
  • śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę, śledzie mocno solone nawet do 3 godzin. Pożądana wówczas kilkakrotna zmiana wody na świeżą
  • rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier, do rozpuszczenia. Dolać ocet, dodać koncentrat pomidorowy, listki laurowe i ziele angielskie, następnie wlać resztę oleju. Na końcu wsypać ziarenka gorczycy i już nie smażyć. Marynatę wystudzić
  • śledzie wyjąć z wody, osuszyć w ręczniku papierowym. Przekroić każdego śledzia na 3 lub 4 części. Układać w słoju warstwami, naprzemiennie śledzie z marynatą pomidorowo - cebulową. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Pięknie zrobione i podane, aż chce się je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olinko,dziękuję za miły komentarz.Prawdziwy balsam na serce,szczególnie jak się ma feralny dzień:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Malwinka,dla mnie też to śledzie nr I:)

      Usuń
  3. Czy mozna zrobic je z olejem lnianym - tylko dodanym po wystudzeniu? A przechowywac w sloiku zakreconym? Bede wdzieczna za odpowiedz. Sledzie wygladaja bardzo smacznie, planuje je zrobic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie odradzałabym olej lniany, zagłuszy charakterystyczny smak. Tak, w słoiku zakręcanym:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)