Guten Appetit

środa, 12 listopada 2014

Syrop z żurawiny. Cudowna moc żurawiny


Żurawina to niska krzewinka o małych, czerwonych owocach. Wygląda niepozornie, a jest wyjątkowo smaczna. Zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B: B1, B2, B6, C, E, karoten, a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza oraz flawonoidy (a konkretnie poliatocyjanidy), które pełnia rolę silnych przeciwutleniaczy.
Żurawina pełni kluczowa rolę w zdrowej diecie. Skutecznie walczy z wieloma chorobami.
W jakich chorobach pomoże?
  • Ma działanie antybakteryjne i zwalcza infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E-coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie
  • podobnie działa na Helicobacter pylori oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby przyzębia i dziąseł
  • przyniesie ulgę kobietom  w okresie menopauzy
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krązenia poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów i rozszerzaniu naczyń krwionośnych
  • ma pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu
  • zapobiega niektórym nowotworom. Tyle w wielkim skrócie. Zainteresownych odsyłam po wiecej informacji do obszernego artykułu tutaj.
To są właśnie powody dla których powinna w różnej formie na stałe zagościć w naszej diecie. Suszona żurawina jest dostępna w handlu już od wielu lat. Teraz bez trudu można kupić świeżą. Właśnie z niej można zrobić przetwory, które posłużą jako baza do przygotowania napojów, kisieli, galaretek, sosów.
Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta, dzięki temu zachowuje świeżość na długo. W lodówce możesz ją przechować do 6-ciu tygodni, w zamrażarce rok.

Składniki na syrop z żurawiny:
200 g żurawiny
100 g cukru
50 ml soku z cytryny
200-250 ml wody
kawałek cynamonu - opcjonalnie

Wykonanie:
  • zagotować wodę z cukrem. Dodać sok z cytryny
  • umyte i przebrane owoce żurawiny wrzucić do syropu z kawałkiem kory cynamonu. Owoce rozgotować. Trwa to niecałe 10 minut (leśne nieco dłużej), następnie przetrzeć przez sitko. W pierwszej fazie rondelek lepiej przykryć, ponieważ owoce pękając pryskają. Rozgotowane owoce przetrzeć przez sitko
  • gorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków. Przechowywać w lodówce
                                                             Życzę smacznego!

UWAGI: syrop ma przepiękny rubinowy kolor, dlatego chętnie jest wykorzystywany do przygotowywania i barwienia drinków. Jeśli przeszkadzają Ci pozostałe po przetarciu maleńkie pesteczki, zlej syrop do butelki przez gazę. Świetnie smakuje białe wino musujące z dodatkiem syropu z żurawiny, przy tym ma cudowny kolor.

2 komentarze:

  1. Ahaa, its pleasant conversation on the topic of this article
    here at this webpage, I have read all that, so now me also commenting here.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)