Guten Appetit

sobota, 29 listopada 2014

Torcik W-Z z kremem serowym



W-Z-etka, tym razem zamiast tradycyjnej prostokątnej formy upieczona w tortownicy, W-Z torcik. Zmieniłam również spód ciasta, z przepisu
tutaj, na ciasto z mniejszą zawartością tłuszczu.
Zamiana ta wymaga jednak napączowania spodu, w innym przypadku pozostałby zbyt suchy. Ciasto jest równie smaczne, jednak przgotowane w okrągłej foremce jako tort prezentuje się bardziej odświętnie.

Składniki na spód:
6 jajek
150 g cukru
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g roztopionego masła
Przepis na krem serowy
znajdziesz tutaj
Składniki na polewę:
50 g masła
2 łyżki cukru
3-4 łyżki wody
2 czubate łyżki kakao
Dodatkowo:
4-5 łyżek dżemu,u mnie jeżynowy
3/4 szklanki ponczu

Wykonanie:
  • utrzeć żółtka z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru.Wymieszać delikatnie żółtka z białkami przy pomocy szpatatułki, wmieszać mąkę wymieszaną z kakao.Na końcu dodać masło.Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, boku nie smarować masłem. Piec w 180`C 30 minut, do suchego patyczka. Autorka proponuje tortownicę o przekroju 23 cm, jednak użyłam większej -  26 cm. Początkowo studzić w foremce, następnie odpiąć obręcz i studzić na kratce
  • wykonać krem z przepisu tutaj
  • przygotować poncz. Do 3/4 szklanki zaparzonej, osłodzonej i ostudzonej  herbaty dodać 2-3 łyżki rumu, bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego
  • wystudzone ciasto przekroić na pół. Pierwszy blat ułożyć na paterze, napączować i posmarować cienka warstwą dżemu. Wyłożyć krem  i równomiernie rozsmarować, zostawiając część do ozdobienia góry tortu. Nałożyć drugi blat, delikatnie wyrównać krem z boku i schłodzić do stężenia kremu
  • przygotować polewę, rozprowadzić równomiernie na górze ciasta i z reszty kremu zrobić wuzetkowe ozdóbki
                                                          ŻYCZĘ SMACZNEGO!

                         


    zBLOGowani.pl

    6 komentarzy:

    1. Perfekcyjna wuzetka w formie tortu-pycha!

      OdpowiedzUsuń
    2. Torcik, rozmarzyłam się . . :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zapraszam zatem do łasuchowania:)

        Usuń
    3. Uwielbiam tak "niechlujnie" nałożoną polewę! I też uważam, że wz-ka pieczona w tortownicy nabiera elegancji, bardzo dobrze sprawdziłaby się na niejednym przyjęciu jako tort ;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Jasne,że tak,moi goście byli zachwyceni:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)