Guten Appetit

wtorek, 4 listopada 2014

Żeberka duszone z cebulą


Idealnie mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie - to właśnie żeberka. Chyba wszyscy je lubią. Sama je uwielbiam, choć bardzo rzadko je robię. Jest to danie niestety dość kaloryczne. Pogoda za oknem jednak całkowicie usprawiedliwia ochotę na takie jedzonko.
Może właśnie ta częstotliwość sprawia, że są witane z takim entuzjazmem, gdy tylko pojawią się na stole. Mąż  był zachwycony, ja również, bo za jednym zamachem zrobiłam 3 obiady, a żeberka co dzień były coraz to lepsze.

Składniki:
1.200 - 1.500 g chudych żeberek
3 cebule
3 łyżki mąki
tłuszcz
2-3 listki laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz

Wykonanie:
  •  mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z 2-ma kostkami. Posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno zrumienić z obu stron
  • przełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać ją do żeberek, podlać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, tak miekkie, by odstawało od kostek
  • podawać na gorąco z ziemniakami lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami, kiszoną kapustą lub buraczkami
                                                                  SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Pychota. Na stałe zagości w mojej kuchni. Przyznam, że nie powinnam jeść takich potraw, bo miewam przeciążenia wątroby, nie powinnam jeść tłuszczy, lecz tłuszczyk z żeberek w dużej mierze się wygotował, więc wzięłam na wspomaganie wątroby swój Essentix i zabrałam się za dokładkę i nie miałam żadnych problemów. Zatem potrawa smaczna i zdrowa. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam również:) Jadam jednak rzadko, z tych samych powodów co Ty:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)