Guten Appetit

poniedziałek, 29 grudnia 2014

"Kasztanowa" bagietka


Z uwagi na bogactwo składników odżywczych warto czasami sięgnąć po marony- jadalne kasztany. Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, a także witaminy B, K i C. Bogate są w potas i magnez - idealne zatem dla nerwowych  ludzi narażonych na stres i zmęczenie. Znajdziesz w nich również wapń, żelazo, fosfor i miedź. Zawierają cenny składnik escynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu żylaków.
Korzystnie wpływa na układ immunologiczny, co szczególnie ważne jest dla naszego zdrowia jesienią i zimą. Natomiast mąka kasztananowa całkowicie pozbawiona jest glutenu i w ciekawy sposób może urozmaicć dietę alergików uczulonych na gluten.
Zapraszam na bagietkę upieczoną z dodatkiem jadalnych kasztanów i mąką kasztanową. Dodatek maronów i miodu nadaje bagietce nutę słodyczy.

Składniki:
150 g gotowanych kasztanów
300 g mąki orkiszowej jasnej 630 + do podsypania
200 g mąki kasztanowej
250 ml wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 op. suchych drożdży
1 jajko

1 łyżka miodu

Wykonanie:
  • ugotowane marony posiekać
  • mąkę z solą drożdżami, jajkiem, miodem i letnią wodą zagnieść na jednolite ciasto. Dodać posiekane marony, wymieszać. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do podwojenia objetości
  • ciasto na posypanym mąką blacie jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Uformować 2 bagietki i skręcić je. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić ponownie do wyrośnięcia
  • piekarnik nagrzać do 230`C. Bagietki posmarować wodą i piec na dolnej szynie 25 minut
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Mmm, uwielbiam kasztany! Taka bagietka musiała smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)