Guten Appetit

wtorek, 9 grudnia 2014

Köttbullar (klopsiki) z dorsza


Köttbullar to znak rozpoznawczy szwedzkiego koncernu IKEA. W Szwecji to danie jest tak popularne jak nasze kotlety mielone. Osobiście w IKEA nigdy ich nie jadłam (zawsze odstrasza mnie zapach ich kuchni, jak z PRL-owskiej stołówki) zapewniam jednak, iż moje mini kotleciki są na pewno po stokroć smaczniejsze.
Tradycyjne szwedzkie przygotowuje się z mielonego mięsa, moje natomiest są z dorsza i na pewno nikt się im nie oprze, ze smakiem spałaszują je również najmłodsi. Są naprawdę pyszne. Podałam je bardzo tradycyjnie, z sosem pieczarkowym, ziemniaczanym i ćwikłą. Bardzo proste, niekłopotliwe w przygotowaniu, polecam!

Składniki:
500 g fileta z dorsza
1 mała cebulka
1 jajko
1 łyżka kaparów
2 łyżki posiekanego koperku
1 cytryna bio
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia
Składniki na sos:
200-300 g pieczarek
1/2 cebuli
100 - 150 g śmietany kremówki
 
Wykonanie:
  • rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę. Kapary odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać jajko i bułkę tartą. Uformować 18 małych kulek, obtoczuć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienienia
  • cebulkę obrać, drobno pokroić, zeszklić na patelni, dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem, aż do wyparowania wody, następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)
  • kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym
                                                      ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi: w wersji szwedzkiej kotleciki podaje się koniecznie w towarzystwie żurawiny. W światecznym wydaniu żurawina występuje z bitą śmietaną. ml śmietanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać konfiturę żurawiną ze słoiczka. Podawać schłodzoną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)