Guten Appetit

środa, 17 grudnia 2014

Migdałowe ciasteczka z dziurką


Zapraszam na pyszne, bardzo aromatyczne, bo przygotowane z podprażonych migdałów ciasteczka. Trochę zabawy z przygotowaniem, ale radość z jedzenia zapewniona, rozpływają się po prostu w ustach.
Z połowy porcji nie opłaca się ich robić, bo znikają w ekspresowym tempie.


Skladniki na około 80 sztuk:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
250 g miękkiego masła
250 g cukru
2 spore szczypty cynamonu
2 jajka i 2 żółtka M
450 g mąki orkiszowej 630
+ mąka do podsypywania
dżem - u mnie morelowy
cukier puder do posypania

Wykonanie:
  • na patelni bez tłuszczu podprażyć zmielone migdały, ostudzić
  • masło z cukrem utrzeć na puszystą masę dodając kolejno jajka. Do masy wmieszać mąkę i przestudzone migdały. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny
  • piekarnik nastawić na 200`C. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przy pomocy dowolnej foremki o przekroju około 5-6 wycinać ciasteczka. Z połowy ciasteczek wyciąć pośrodku małą foremką dziurkę
  • wycięte ciasteczka przenosić delikatnie na nożu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 7 minut do zrumienienia brzegów. Upieczone odkładać na kratkę do przestudzenia
  • każde ciasteczko posmarować ulubionym dżemem, przykryć ciasteczkiem z dziurką i odstawić do wyschnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem
  • przechowywać w szczelnie zamknietym pudełku 4-6 tygodni 
                                                                ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Wigilia 2014     









                                        

5 komentarzy:

  1. Ale pysznie wyglądają, nic tylko zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,och trudno się od nich oderwać:)

      Usuń
  2. Czesc mam troche nanalne pytanie :D ale zawsze cos zknoce. Po uprazeniu migdalow ,mielimy je ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć,w przepisie są mielone migdały i uprażyłam właśnie migdały juz zmielone:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się pysznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)