Guten Appetit

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowym


Naleśniki to jedna ze smaczniejszych propozycji na poniedziałkowy obiad. Bardzo łatwe do przygotowania, super smaczne i mają jeszcze jedną dodatkową zaletę - naleśniki można usmażyć na zapas i przechowywać w lodówce, a odsmażane są jeszcze smaczniejsze.
Dzisiejsze są w całości z mąki orkiszowej i podane z musem jabłkowym oraz jogurtem greckim. Można dodatkowo wypełnić je białym serem, by danie było bardziej syte, a w wersji deserowej podać z bitą śmietaną.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mąki orkiszowej 630
2 jajka
1 szklanka mleka
1 niecała szklanka wody mineralnej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła lub oleju
1/3 łyżeczka soli
Składniki na mus jabłkowy:
3 jabłka
100 ml soku jabłkowego
Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka rumu
50 g czekolady
listki mięty do przybrania

Wykonanie:
  • przesiać mąkę do miski, wbić jajka i cały czas ubijając stopniowo dodawać mleko z wodą, po czym przykryć i pozwolić mu przez co najmniej godzinę odpocząć. Pęczniejąca mąka sprawi, że staje się ono gęstsze, dlatego przed smażeniem dobrze jest ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać i ewentualnie skorygować ilość płynu
  • przed smażeniem patelnię silnie rozgrzać, przetrzeć skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w płynnym maśle. Wylać porcję ciasta, rozprowadzić kolistym ruchem po całej patelni i smażyć do zrumienienia z obydwu stron
  • jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, rozdrobnić. W rodelku jabłka zalać sokiem jabłkowym i dusić do miękkości około 15 minut. Zblendowac na gładkie puree
  • kilka kostek  czekolady umieścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietany kremówki i rozpuścić
  • naleśniki dowolnie złożone podawać z musem jabłkowym i jogurtem polane stopioną czekoladą
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)