Guten Appetit

środa, 10 grudnia 2014

Ocet winny z pestkami granatu-Granatapfel-Essig


Ocet winny - niezbędny składnik wszystkich sałatek. Różne smaki octu można uzyskać dodając świeże zioła, owoce lub warzywa. Octy aromatyzowane najlepiej sporządzać na bazie octu winnego. Proporcje składników zależą od smaku, jaki chcemy uzyskać. Po kilku dniach gdy ocet nabierze charakterystycznego smaku dodatku, trzeba go przecedzić.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.
Ocet sporządzony z dodatkiem pestek granatu ma nie tylko piękny czerwony kolor, ale nada każdej sałatce wspaniałej owocowej nuty smakowej. Niezastąpiony w każdej kreatywnej kuchni, także dobry pomysł na prezent.


Składniki na 2 buteleczki a`250 ml:
1 duży owoc granatu
1 łyżka miodu
500 ml octu winnego

Wykonanie:
  • z owocu granatu wydobyć pestki. Wymieszać z octem winnym i miodem - umieścić w garnuszku i doprowadzić zawartość do wrzenia. Ostudzić i przelać do 2 buteleczek o pojemności 250 ml
  • w zależności od żądanego stopnia intensywności odcedzić pestki po 2-3 dniach
  • schłodzony przechowywać do 6-ciu miesięcy
ZNACZENIE OCTU WINNEGO W DIECIE:

Ocet ceniony jest głównie ze względu na zawartość potasu.
  • Niedobory potasu powodują drganie powiek i mięśni, oraz bolesne skurcze mięśni, zwiększają podatność na przeziębienia, a nawet bezsenność
  • potas pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu, likwidując tym samym obrzęki i nadmierne łzawienie oczu
  • kwas octowy odgrywa ważną rolę w przemianie węglowodanów i tłuszczów w organiźmie
  • oczyszcza organizm z toksyn oraz niszczy wiele szkodliwych  mikroorganizmów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)