Guten Appetit

wtorek, 16 grudnia 2014

Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi



Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów z kapustą i grzybami, nawet zagorzali mięsożercy nie pogardzą tym przysmakiem.W moim domu nie podawało się pierogów do wieczerzy wigilijnej, za to uszka z grzybami owszem i to w ilościach hurtowych. Pierogami za to zajadam się z lubością cały okragły rok. W zależności od farszu jakim je nadziejemy, moga stanowić codzienny, prosty posiłek lub być ozdobą najwykwintniejszego stołu.
Te z kapustą i grzybami tradycyjnie pojawią się na stole wigilijnym w wielu domach. A ponieważ je się także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu, by sprawić radośc najbliższym. Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy. Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej, a farsz zyska niesamowitą głebię smaku.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki orkiszowej (2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej)
1 jajko lub samo żółtko
3/4 szklanki ciepłej wody
sól
Składniki na farsz:
600-700 g kiszonej kapusty
40-50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki masła ghee
3-5 łyżek mielonych orzechów laskowych
1 jajko
natka zielonej pietruszki, majeranek

Wykonanie:
  • grzyby dokładnie wypłukać, zalać niewielką ilością wody i pozostawić do namoczenia przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić na sitku, posiekać
  • kapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować do miękkości około 20-30 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować cały płyn
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na  maśle. Dodać posiekane grzyby i przesmażyć razem z cebulą. Dodać kapustę. solą i pieprzem. Ostudzić. Posiekać farsz  lub przepuścić przez maszynke do mielenia mięsa na grubym sitku. Do farszu wbić jajko, dodać orzechy laskowe ,natkę zielonej pietruszki, majeranek i dokładnie wymieszać. Dodatek orzechów laskowych ( zamiast dodatku bułki tartej ) doda nie tylko aromatu ale wchłonie nadmiar wilgoci z farszu poprawiając jego strukturę i ułatwiając lepienie pierogów
  • mąki przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, jajko i powoli wlewając wodę wyrabiać. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować 1-szy kawałek ciasta na grubośc 2 mm.Szklanką lub foremką wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdy krążek nakładać dużą porcję farszu, składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów, tak by farsz nie dostał się pomiedzy brzegi ciasta. Po sklejeniu pieroga uformować falbankę. Tak samo postępować z kolejnymi porcjami ciasta. Ciasto pozostałe po wykrojeniu krążków należy ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać kolejne pierogi
  • pierogi wkładać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Do wody można dodać olej, by pierogi się nie sklejały. Czasami zamieszać, by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • podawać okraszone przysmażoną cebulką z boczkiem. Wigilijne postne pierogi oczywiście podawać bez boczku
                                                       ŻYCZĘ SMACZNEGO!
    Wigilia 2014
    zBLOGowani.pl

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)