Guten Appetit

sobota, 13 grudnia 2014

Pieczarkowa pasta kanapkowa


Zamiast wędliny proponuję prostą i pyszną pastę pieczarkową. Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku, a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów, wypełniaczy i polepszaczy smaku.
Nie zawiera również nadmiaru soli. Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę. Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni.

Składniki:

300 - 400 g pieczarek
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy, oleju
5 g suszonyh podgrzybków lub prawdziwków
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny
1 łyżka creme fraiche
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy-opcjonalnie
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • papierowym ręcznikiem oczyścić pieczarki i pociąć w 0,3 mm  plasterki. Obrać 2 ząbki czosnku i pokroić również w plasterki. Rozgrzać na dużej patelni 5 łyżek oleju i na mocnym ogniu podsmażyć pieczarki z czosnkiem około 5-7 minut do lekkiego zrumienienia
  • suszone prawdziwki zmielić  bardzo drobno na mączkę
  • do podsmażonych pieczarek dodać przyprawy, creme fraiche, masło, zmielone grzybki i zmiksować przy pomocy blendera
  • pastę pieczarkową podawać schłodzoną i posypaną drobno posiekaną zieloną pietruszką z domowym, chrupiącym pieczywem
                                                                SMACZNEGO !
Uwagi: świetnie smakuje podana na plasterkach przypieczonej bagietki w piekarniku

źródło: Essen&Trinken für jedenTag Heft 6/2014

4 komentarze:

  1. fajny pomysł - skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie,jest kapitalna w smaku,już sama myślę o powtórce:)

      Usuń
  2. a czym zastąpić creme fraiche? Musi być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gęstą śmietaną lub jogurtem greckim:) Rozluźnia delikatnie masę i nadaje jej aksamitnej konsystencji:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)