Guten Appetit

niedziela, 14 grudnia 2014

Smaczne gofry waniliowe


Bardzo smaczne, delikatne i chrupiące gofry. W całości upieczone z mąki orkiszowej. Przepis bardzo podstawowy, ale na pewno zadowoli wszystkich gofrowych smakoszy. Smaczne z samym cukrem pudrem i każdym innym dodatkiem - polewą owocową, nuetellą, dżemem, czy bitą śmietaną.
Sposób przygotowania ma również duże znaczenie. Te przygotowane są z miękkiego, utartego na puch masła i dopiero potem została wmieszana reszta składników.

Skladniki na 12 sztuk:
125 g masła
25 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
3 jajka
1 laska wanilii
250 g mąki orkiszowej 630
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml mleka

Wykonanie:
  • masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mieszając dodawać po 1 jajku. Laskę wanilii przeciąc wzdłuż i nożem zeskrobać nasionka - dodać do masy. Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu dodawać porcjami mleko. Ciasto powinno być gęste
  • po 2 - 3 łyżki ciasta wykładać na rozgrzaną i lekko natłuszczną gofrownicę. Piec wg wskazań instrukcji (u mnie 2,5 minuty) na złoty kolor
  • po upieczeniu odkładać gofry na kratkę kuchenną do ostudzenia
                                                         ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)