Guten Appetit

czwartek, 4 grudnia 2014

Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach


Łosoś otulony pierzynką z piernika, skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie, a i bajecznie smakuje. Łososia lubimy i jemy bardzo często, dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki, muszę go od razu wypróbować. Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad.
Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę dań świątecznych. Łosoś z piekarnika na pomarańczowej kołderce to jeden z najlepszych przepisów na łososia jakie ostanio zrobiłam, przepis do zrobienia od zaraz!


Składniki na 2 porcje:
1 bio-pomarańcza
50 g masła
30 g piernika -1 średni piernik
1 łyżeczka suszonego majeranku
30 g bułki tartej
sól morska
pieprz cayenne
szczypta cynamonu
400 g fileta z łososia bez skóry

Wykonanie:
  • z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki, następnie ostrym nożem ściąć całą białą skórę i powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczy
  • piernik, skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w mini-rozdrabniaczu. Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą. Przyprawić solą, pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu
  • masę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować na 2-ch porcjach łososia i dobrze docisnąć. Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczy
  • piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minut 
  • podałam z pieczoną pietruszką, pasternakiem i marchewką. Po prostu pycha! Przepis tutaj
      ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Lekkie Święta
zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Bardzo nam smakował w tym wydaniu,bardzo polecam:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)