Guten Appetit

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Szybki piernik z dżemem - pyszny


Piernik, pierniczki to nieodłączny element świątecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu. Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku. W moim rodzinnym domu nie było zwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni wcześniej. Do dziś nie przepadam za twardymi, ciężkimi i przesłodzonymi piernikami. Co nie znaczy, że nie gościł na naszym stole świąteczny piernik, choć niektórzy mogą powiedzieć - bez miodu to żaden piernik. A jednak pachnący przyprawami korzennymi, mięciutki, delikatny i puszysty, taki jak lubię.
Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatnego owocowego aromatu i zapewnia wilgotność na wiele dni. Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika, u mnie orzechy włoskie i żurawina. Bakalie wedle uznania. Błyskawiczny do przygotowania, i tak pyszny, że można go jeść bez końca. Skusi każdego łasucha.

Składniki na 2 keksówki 30x11cm:
3 szklanki mąki orkiszowej jasnej - 630
1 szklanka cukru
125 g masła
250 ml mleka
1 słoik dżemu
2 jajka L
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki sody
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
2 garście orzechów włoskich
2 garście żurawiny
1 szklanka = 250 ml
Składniki na polewę:
50 g masła
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
2 łyżki kakao

Wykonanie:
  • miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puch. Mieszając wbić kolejno 2 jajka
  • odmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na przemian suche składniki i mleko
  • posiekać orzechy włoskie
  • na końcu wmieszać słoik dżemu, dodać posiekane orzechy i żurawinę
  • napełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia, wyrównać górę szpatułką
  • piec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka
  • początkowo studzić w foremce, następnie na kratce
  • w małym garnuszku wymieszać podgrzewając składniki na polewę. Przy pomocy pędzla rozprowadzić polewę na piernikach. Pozostawić do zastygnięcia
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO!


Piernik świąteczny, piernik staropolski na świętaWigilia 2014zBLOGowani.pl


4 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i z przyjemnoscią dodaję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)