Guten Appetit

wtorek, 2 grudnia 2014

Tatar śledziowy


Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut. Można użyć śledzi z zalewy octowej, z oleju lub solonych.
Te ostatnie trzeba jednak wcześniej wymoczyć. Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie. Przekonajcie się sami.

Składniki na 4 porcje:

3 filety śledziowe
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłek
szczypta soli i cukru pudru
1 niewielki twardy ogórek kiszony
4-5 marynowanych grzybków
1 małe jabłko
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz z młynka
1 surowe żółtko - opcjonalnie (nie dałam)

Wykonanie:
  • obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać szczyptą soli i cukru pudru, skropić sokiem z cytryny
  • wymoczone, umyte filety śledziowe osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać pieprzem, dodać surowe żółtko
  • ogórka i grzybki marynowane drobno pokroić. Połączyć wszystkie składniki, polać oliwą, bardzo dokładnie wymieszać
  • jabłko pokroić w cienkie plasterki i gałkownicą do lodów układać na plasterkach jabłka porcje tatara śledziowego
  • podawać schłodzone
                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO!



zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)