Guten Appetit

piątek, 5 grudnia 2014

Warzywa korzeniowe z piekarnika


Właśnie teraz jesienią warto odkryć smak warzyw korzeniowych, szczególnie tych nie za często goszczących na naszych talerzach jak pietruszka czy pasternak. Pietruszka najczęściej ląduje w rosole lub zalega szafki kuchenne. Pieczenie wydobywa z tych pospolitych warzyw niezwykłą słodycz i wyjątkowo intensywny aromat, a przy okazji tworzy apetyczną, brązową skorupkę. Właśnie teraz, gdy jest coraz chłodniej warto przygotować potrawy z piekarnika, pozyskamy w ten sposób więcej energii jang potrzebnej do ochrony przed zimnem.
Największy atut tak przygotowanych warzyw to prostota i praktycznie żadnego wysiłku, bo robią się same. Są świetnym dodatkiem do każdego obiadu, smakują wyjątkowo dobrze z rybami lub delikatną piersią z kurczaka. Przygotowałam je równocześnie z łososiem, na dolnej szynie piekarnika piekłam warzywa, a na środkową szynę pod koniec pieczenia dołączył łosoś (przepis tutaj).


Składniki na 4 porcje:
4 duże marchewki
2 korzenie pietruszki
2 korzenie pasternaku
2 czerwone cebule
gruba sól morska
1 łyżka cukru lub miód
4 łyżki oliwy
rozmaryn lub inne zioła

Wykonanie:
  • marchewki, pietruszkę i pasternak obrać i przeciąć wydłuż na 4 części. Cebulę obrać z wierzchnich łusek i przekroić na ćwiartki
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pokrojone warzywa. Posypać solą i cukrem
  • piec w piekarniku nagrzanym do 200-220 `C około 30-40 minut. W trakcie pieczenia przemieszać
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO!

1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)