Guten Appetit

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Wigilijne śledzie last minute ze śmietaną, majonezem i jabłkiem


Przepis na najsmaczniejsze chyba ze wszystkich śledzi i jeśli użyjesz "gotowych matjasów" (z rybnego działu garmażeryjnego - matjas na kanapkę) do przygotowania dosłownie w kilka minut. Także idealne i dla zabieganych i dla leniwych, ponieważ odpada moczenie śledzi. Oczywiście można nabyć solone śledzie i je wymoczyć. Śledzie otulone śmietanowo- majonezową (u mnie jogurtowo-majonezową) pierzynką z dodatkiem jabłka i cebuli pokrojonych w drobniutką kostkę. To jest naprawdę pyszne.
Przepis bardzo stary, bardzo często przygotowywałam je w ten sposób. Z powodu kalorycznego majonezu przepis odszedł do lamusa. Najwyższy czas go okurzyć i przypomnieć, bo nie zawsze warto liczyć kalorie. Zapraszam zatem na pysznego śledzika!


Składniki:
6 podwójnych matjasów
1 jabłko
1 cebula
3 łyżki śmietany (bądź jogutrtu greckiego)
3 łyżki majonezu
sól
sok z 1/2 cytryny
szczypta cukru pudru


Wykonanie:
  • cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić
  • jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało
  • jogurt wymieszać z majonezem, połączyć z cebulą i jabłkiem, dodać cukier i wyłożyć na śledzie. Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietką
  • druga możliwość - osuszone filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z sosem jogurtowo majonezowym. Posypać zieleniną
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO!
zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyjemnością dodaję przepis do akcji:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)