Guten Appetit

wtorek, 23 grudnia 2014

Wigilijny kompot z suszu



To kolejna symboliczna potrawa, która musi pojawić się na wigilijnym stole. Owoce są symbolem płodności i witalności. I tak:
- jabłka symolizują miłość, zgodę i zdrowie
- gruszki są gwarantem długowieczności
- śliwki odpędzają złe moce, kompot ze śliwek lub potrawy z ich dodatkiem miały zapewnić pomyślność i szczęście.
Podczas wigilijnej wieczerzy należy skosztować każdej potrawy, by w nadchodzącym roku niczego nam nie zabrakło.
Pij dużo kompotu podczas świątecznego biesiadowania, bo to świetne źródło błonnika pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit, poprawia trawienie oraz daje szybsze uczucie sytości. Nie dosładzaj kompotu cukrem, ani tak jest bardzo kaloryczny bez jego dodatku, niech słodycz płynie z samych suszonych owoców. Ewentualnie dodaj trochę miodu.

Skladniki:
300 g suszonych owoców: śliwki, jabłka, gruszki, morele
3- 4 suszone  figi
3- 4 plastry pomarańczy
4- 5 goźdków
1/2 łyżeczki cynamonu lub laska cynamonu
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki miodu
2 l wody

Wykonannie:
  • owoce na noc zalać zimną wodą
  • nazajutrz dodać przyprawy, miód i całość zagotować. Dodać sok z cytryny. Gotować dosłownie kilka minut i garnek zestawić z płyty, by owoce się nie rozgotowały. Dodać plasterki pomarańczy obrane ze skórki ( goryczka!)
  • podawać mocno schłodzony z owocami
                                                                  Smacznego!
                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)