Guten Appetit

czwartek, 18 grudnia 2014

Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego


Do przygotowania zupy rybnej przymierzałam się od dawna, dotychczas nigdy jej nie robiłam i nawet nie jadłam. Teraz wiem ile straciłam, bo zupa jest przepyszna. Prosty przepis i można wykorzystać te części karpia lub innych ryb, które zazwyczaj wyrzucamy.
Właśnie z rybich odpadków najlepiej jest przygotować esencjonalny i bardzo smaczny bulion rybny, który jest świetną bazą do dzisiejszej zupy rybnej. Polecam!

WYKONANIE BULIONU RYBNEGO:
głowa karpia, ogon, płetwy, wszystkie inne resztki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 opalona cebula
2- 3 listki laurowe
5- 7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
1- 2 goździki-opcjonalnie
sól
  • z głowy karpia usunąć oczy i skrzela (mogą nadać bulionowi gorzki posmak) i dokładnie wypłukać wszystkie odpadki rybie na bulion
  • warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę przekroć na pół, opalić i wraz z resztkami ryby i przyprawami zalać zimną wodą, powoli doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny i gotować na małym ogniu przynajmniej 30 minut
  • gotowy bulion przecedzić przez sito. Zużyć od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni. Można również zamrozić i przechowywać w małych pojemniczkach nawet do 6-ciu miesięcy

Składniki na zupę rybną - 6 porcji:
bulion rybny 700-800 ml
1 cebula
2 łyżki masła ghee
400 g dorsza
2 marchewki
1 pietruszka
2 ziemniaki
kawałek pora i selera
zielone listki lubczyku (mam mrożone) - opcjonalnie
zielone listki selera (mam mrożone) - opcjonalnie
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100- 150 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle
  • w międzyczasie obrać warzywa i pokroić w 1-cm kostkę, dołożyć do cebuli i przesmażyć razem, często mieszając. Warzywa zalać bulionem i gotować 15 minut do miękkości
  • filety z dorsza pozbawić skóry, pokroić w dużą kostkę, pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, posolić, odstawić
  • gdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza, łyżkę koncentratu pomidorowego, zamieszać, doprowadzić zupę do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia, odstawić na kilka minut, by dorsz doszedł
  • zahartować śmietanę i połączyć z zupą
  • na talerzach posypać natką zielonej pietruszki
                                                          ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI: dodatek śmietany można pominąć i podać czystą zupę rybną. Przed dodaniem kawałków dorsza warzywa można zmiksować na krem. Zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką. Oprócz dorsza można dodać każde inne kawałki ryb, krewetki lub raki co bardzo wzbogaci jej smak.

2 komentarze:

  1. Dawno u Ciebie nie byłam - to brak fejsa u Ciebie, Kochana, ;) nie wyskakujesz z nowinami :) zupę rybna bardzo lubię ale karp to mój wróg. Ale moze jako baza bulionu jest dobry? Czy gubi gdześ mułowatość? pozdrawaiam serdecznie i Wesołych Swiąt Ci zyczę

    OdpowiedzUsuń
  2. Beata,spokojnie możesz wykorzystać resztki karpia na bulion,bo jest super.Wyjąkowo delikatny w smaku,żadnego rybiego posmaku,ani mułu kompletnie się nie wyczuwa .Dziękuję i również ślę pozdrowienia i życzenia wspaniałych,smacznych Świąt Bożego Narodzenia!
    No,na fejsa się nie zanosi:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)