Guten Appetit

sobota, 31 stycznia 2015

Cannelloni z jarmużem


Każde danie z jarmużem, ze wyględu na jego walory zdrowotne jest godne polecenia. Naleśniki z nadzieniem jarmużowo-serowym były tak smaczne (przepis tutaj), że postanowiłam wykorzystać je również w innej potrawie. Myślałam o pierogach, na pewno byłyby pyszne, ale wybór padł na cannelloni, tak jarmuż wylądował w tradycyjnym włoskim daniu.
Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw - przygotowany jak do bolognese, rurki makaronowe z jarmużowo - serowo - orzechowym nadzieniem, beszamel z oregano to istne bogactwo smaków. Zapraszam zatem na prawdziwą ucztę kuchni fusion i zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki na sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała marchewka
1 cebula                                                                          
1 ząbek czosnku
kawałek selera
kawałek pora
sól, pieprz, oregano
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
2 łyżki masła ghee
Składniki na nadzienie:
400 g jarmużu
300 g kremowego twarożku (1,5 op.)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Składniki na sos beszamelowy:
30 g masła - 2 płaskie łyżki
30 g mąki - 2 łyżki
500 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa, oregano
Dodatkowo:
parmezan, 2 garście orzechów włoskich
1 paczka makaronu cannelloni - 250 g- 21 rurek

Wykonanie:
  • obrać i pokroić w kostkę cebulę i czosnek. Poddusić na rozgrzanym maśle. W tym czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki, pora pokroić w półkrążki. Dołożyć do cebuli z czosnkiem i poddusić razem. Zalać pomidorami z puszki, dodać przyprawy i dusić przynajmniej 15 minut, aż warzywa zmiękną. Sos można zblendować
  • z liści jarmużu wyciąć grube łodygi, liście dokładnie wypłukać i pokroić na małe kawałki. Na patelni zeszklić pokrojoną w małą kostkę cebulę z czosnkiem, dołożyć liście, podlać małą ilością wody, przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 20 minut. Przestudzić. Wymieszać z serkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Posiekać orzechy włoskie, a część orzechów wmieszać do nadzienia
  • na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Powoli wlewać zimne mleko mieszając całość trzepaczką balonowa, aż do zagotowania i zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową i oregano
  • na dnie naczynia do zapiekania równomiernie rozsmarować sos pomidorowy. Każdą rurkę oprzeć na dłoni przytrzymując ją palcami i przy pomocy małej łyżeczki napełnić przygotowanym nadzieniem. Napełnione rurki układać w naczyniu do zapiekaniu na pomidorowym sosie
  • napełnione cannelloni równomiernie polać sosem beszamelowym, tak by każda rurka była dokładnie nim przykryta. W przeciwnym razie rurki wyschną i pozostaną nieupieczone
  • posypać zapiekankę startym parmezanem i resztą posiekanych orzechów włoskich
  • zapiekać w 220`C 20-25 minut do zrumienienia
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)