Guten Appetit

sobota, 10 stycznia 2015

Chlebek jabłkowy


Super zdrowa przekąska i jak na chlebek przystało bez jajek, bez dodatku tłuszczu.
Wilgotny, mocno owocowy w smaku idealnie pasuje również do kawy, a nie jest przy tym tuczący i kaloryczny jak większość ciast. Bardzo prosty do przygotowania.


Składniki na 1 keksówkę:
450 g kwaśnych jabłek
50 g cukru trzcinowego (dałam ksylitol)
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g suszonych fig
50 g posiekanych migdałów
50 g rodzynek
3 łyżki soku jabłkowego

Wykonanie:
  • jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cukrem i przykryte folią spożywczą odstawić na 12 godzin (najlepiej na całą noc)
  • cynamon, kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką
  • figi pokroić w drobna kostkę, posiekać migdały, dodać rodzynki i pozostałe składniki. Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto. Uformować i włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki
  • piec w 175`C 60-70 minut
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Ooo, robię prawie identyczne ciasto do Twojego, z jednym wyjątkiem- dodaję 2 jajka. Następnym razem zrobię bez jajek, bo jak widać są zbędne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadza się ,jajka są tu całkowicie zbędne:) Myślę jednak,że z jajkami jest bardziej pulchne i bardziej przypomina murzynka:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)