Guten Appetit

wtorek, 13 stycznia 2015

Dietetyczne kotlety mielone z indyka


Mięso indycze ma wiele zalet, a że słynie ze swoich zdrowotnych właściwości polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze wzgędu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka jest bardzo łatwo przyswajalne i lekkostrawne.
Najchudsze partie z indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu.
Nawet jeśli kawałek jest nieco tłustszy, są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w rybach. Nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Mięso indyka średnio w 100 g ma zaledwie 140 kcal i jest najmniej kalorycznym mięsem drobiowym. Dla porównania 100 g piersi z indyka to 107 kcal, a 100 g piersi z kurczaka to już 155 kcal. Ponadto mięso indycze jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności witaminy B 12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziesz ponadto potas, cynk, magnez, żelazo i chrom. Smaczny obiad z kawałkiem indyka doda Ci energii do działania i poprawi humor.
Kotleciki mielone przygotowałam z udźca indyczego. Udziec z indyka ma ciemniejszą barwę i bardziej wyrazisty smak w porównaniu np. z piersią. Kotleciki są niezwykle smaczne, bardzo delikatne, aromatyczne i soczyste, nieporównywalnie smaczniejsze niż tradycyjne mielone wieprzowe. Mój domowy fan mielonych wieprzowych stwierdził, że indycze są po prostu lepsze. Zapraszam zatem na zdrowszą wersję mielonych.

Składniki na 12 sztuk:
udziec indyczy około 1.300 g
1 cebula
3 łyżki kaszy manny
tłuszcz do smażenia
1 jajko L
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz

Wykonanie:
  • z udźca usunąć skórę i kość (ugotowałam rosół) i zmielić mięso razem z 1 obraną i pokrojoną cebulą 
  • do zmielonej masy dodać jajko i kaszę mannę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać, najlepiej zrobić to ręką. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
                                                          ŻYCZĘ SMACZNEGO!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie kotleciki, prawdziwie domowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję,bardzo nam smakowały:)

      Usuń
  3. bułka tarta i tłuszcz, raczej nie są dietetyczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są, ale tytuł odnosi sie do kotletów, a te w porównaniu z tłustymi kotletami wieprzowymi są jednak bardzo dietetyczne:)

      Usuń
    2. zależy jaki tłuszcz ;) możesz smażyć na oleju kokosowym i masz dietetycznie ;)

      Usuń
  4. I bułka tarta z grachamki i mniam

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)