Guten Appetit

wtorek, 27 stycznia 2015

Dietetyczne kotlety mielone z piekarnika z burakiem w orzechowej panierce


Kotlety mielone zamiast smażyć na patelni można upiec w piekarniku. Tak przygotowane kotleciki są nie tylko pyszne, ale i dużo zdrowsze. Jeśli upieczesz je na blaszce równocześnie z ćwiartkami ziemniaków (przepis znajdziesz tutaj) 3/4 obiadu zrobisz za jednym zamachem.
Zapraszam na zdrowszą wersję mielonych z dodatkiem buraka, w panierce z orzechów włoskich.


Składniki na 6 sztuk:
250 g miesznego mięsa mielonego
1 ugotowany burak
1 cebula
1 jajko
2 łyżki grysiku
sól, pieprz, natka pietruszki
garść orzechów włoskich

Wykonanie:
  • ugotowny buraczek zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i wymieszać z utartym buraczkiem. Odstawić na 10 minut
  • posiekać orzechy włoskie
  • mięso wymieszać z jajkiem, grysikiem, buraczkami, z cebulą i przyprawami. Dokładnie wyrobić. Uformować kotlety. Obtoczyć w posiekanych orzechach
  • układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 220`C 20 minut. Gdy pieczesz kotlety razem z ziemniakami najpierw wstaw przygotowane ziemniaki do piekarnika i piecz je 35 minut, 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dołóż na blachę kotlety
                                                       ŻYCZĘ SMACZNEGO!

    2 komentarze:

    1. Odpowiedzi
      1. Dziękuję:) Zaręczam, że nie tylko ładnie wygląda, ale jest bardzo smaczne:) Nie wiem niestety ile ma kcal:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)