Guten Appetit

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Kotleciki z zielonego orkiszu i płatków owsianych


Zielone ziarno orkiszu nie jest tuczące, odmładza i upiększa cerę. Ma oliwkową barwę, słodko-orzechowy smak i jest wyjątkowo lekkostrawne. Charakteryzuje się wysoką zawartością doskonałej jakości białka i sporą ilością soli mineralnych. Na długo zaspokaja głód.
Lista zdrowotnych właściwości orkiszu jest długa, więcej przeczytasz tutaj. Zapraszam na kotleciki z zielonego orkiszu z egzotyczną nutą, którą zapewniają azjatyckie przyprawy i dodatkowo mleko kokosowe w połączeniu z marchewką i ziemniakami.

Składniki na 12 sztuk - 4 porcje:
300 g Grünkernschrot
150- 200 g płatków owsianych -instant
400 g bulionu warzywnego
1 cebula, 1 ząbek czosnku
20 g imbiru
4 łyżki oleju
1/2 łyżki płatków chili
1/2 łyżki przyprawy 5-smaków
2 łyżki cukru
3 łyżki octu ryżowego
1 jajko
sól, pieprz
100 g bułki tartej
Dodatkowo:
400 g marchewki
350 g ziemniaków
1 łyżka masła
300-400 ml mleka kokosowego
sok z 1/2 limonki

Wykonanie:
  • zielony orkisz wymieszać z płatkami owsianymi, zalać bulionem warzywnym i odstawić na 20 minut
  • cebulę, czosnek i imbir obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać chili, przyprawę 5-smaków, cukier i ocet ryżowy. Cebulową mieszankę dodać do masy orkiszowej, wbić jajko, dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kolejne 10 minut. Uformować 12 kotletów i obtoczyć je w bułce tartej
  • marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w 1-cm kostkę. Posolić do smaku, oprószyć pieprzem i zalać mlekiem kokosowym. Gotować 15 minut do miękkości. Na koniec dodać sok z limonki
  • rozgrzać na patelni resztę oleju i smażyć kotlety z obydwu stron na chrupiąco około 5-6 minut
  • serwować z gorącą jarzynką marchewkowo-ziemniaczaną posypaną zieloną pietruszką
                                                        ŻYCZĘ SMACZNEGO!

1 porcja to: 770 kcal, 122 g węglowodanów, 23 g białka, 21 g tłuszczu
źródło: Meine Familie&Ich Heft 10/2014

2 komentarze:

  1. świetne kotlety, chyba się pokuszę o zrobienie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhm...to zasługa zielonego orkiszu,ma fenomenalny smak:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)