Guten Appetit

środa, 21 stycznia 2015

Palmiery Bolognese - Partyhits!


Genialna w swej prostocie, pyszna i najprostsza z przekąsek, która zawsze robi furorę wśród gości. Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować prawdziwe pyszności. Niewiele zachodu, a efekt znakomity. Oprócz nadzienia o znakomity smak zadba dobre gatunkowo ciasto francuskie. Dlatego wybierz z lady chłodniczej ciasto z masłem, jest dużo lepsze w smaku od innych tańszych zamienników.
Dzisiejsze palmiery są z dodatkiem pysznego sosu bolognese. Bajeczne smakują jedzone prosto z piekarnika, na zimno równie rewelacyjne. Nie wiem tylko, czy warto robić je z jednej porcji, bo znikają w tempie błyskawicznym. Polecam ten przepis, na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie.

Składniki na 16 sztuk:
250 g mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki oleju
200 g przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier
1 łyżeczka suszonego oregano
1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g
1 łyżka mąki

Wykonanie:
  • mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Dodać przecier pomidorowy i koncentrat, sól, pieprz, cukier i oregano. Smażyć na patelni 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a sos się zagęści. Odstawić do wystudzenia
  • rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę. Od krótkiej stony zwinąć  z obu stron do środka
  • ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy
  • piec w gorącym piekarniku na środkowej szynie 15-16 minut. Można pociąć ciasto także w grubsze 2-cm plastry. Moje są właśnie tej grubości. Należy wówczas wydłużyć czas pieczenia do 20 minut
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na kształt! Niby przekąska powszechnie znana a wygląd sprawia, że to nowe danie. :))
    Na pewno zgapię! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że pomysł się spodobał:) Pewnie zrobisz je nie raz,bo są po prostu pyszne:)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis muszę zaserwować mojej rodzinie bo bardzo lubi mięsne dania więc taka przekąska z pewnością przypadnie im do gustu dodaje do obserwowanych oraz zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno przypadnie rodzince do gustu,u mnie wzbudziła prawdziwy zachwyt:) Dziękuję za zaproszenie i miło mi,że będziesz mnie częściej odwiedzać;-) Pozdrawiam:-)

      Usuń
  3. ja robilam na slodko, ale takich nie jadłam :) fajnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto wie,czy te wytrawne nie są smaczniejsze?

      Usuń
  4. Wyglądają świetnie, a kształt cieszy oko !:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)