Guten Appetit

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pieczone ćwiartki ziemniaków


Uwielbiam ziemniaki pieczone z piekarnika, a pieczone z ziołami to już prawdziwa uczta. Mogą być serwowane jako dadatek do dań lub stanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem. Pyszne, lekko chrupiące super smakują z dodatkiem tymianku lub rozmarynu.
Niewiele przy nich pracy, bo nie wymagają obierania, a efekt znakomity. Przygotowane w ten sposób - pieczone i jedzone ze skórką zachowują najwięcej wartości odżywczych. Zima to najlepsza pora na ten ziemniaczany specjał.


Składniki:
po kilka ziemniaków na osobę
gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Wykonanie:
  • ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć w papierowym ręczniku
  • zioła drobno posiekać (lub użyć suszonych)
  • ziemniaki średniej wielkości, mniej więcej równych rozmiarów pokroić w ćwiartki, większe w ósemki. Umieścić w misce i dokładnie wymieszać z ziołami, olejem i przyprawami. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 30 minut. W trakcie pieczenia ziemniaki można przemieszać
  • podawać z ulubionymi dodatkami
                                                      ŻYCZĘ SMACZNEGO!



10 komentarzy:

  1. Pieczone ziemniaczki - wspaniałe są z dużą ilością przypraw. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone ziemniaki a z rozmarynem są pyszne :) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! To mój ulubiony sposób na ziemniaczki, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super właśnie robie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyjątkowo aromatyczne i smaczne ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)