Guten Appetit

sobota, 3 stycznia 2015

Słodki sernik waniliowy bez cukru


Idealny sernik dla tych, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier, bo chcą zdrowiej żyć, dla tych, którzy liczą kalorie lub ze względów zdrowotnych muszą pominąć cukier w swojej diecie. Tak samo słodki i tak samo pyszny jak ten przygotowany z udziałem cukru. Cukier zastąpiłam ksylitolem, najzdrowszym i najsmaczniejszym bodaj zamiennikiem cukru. Dodatek ksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza, ani smaku, ani konsystencji sernika.
I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie da się upiec (unieczynnia działanie drożdży), to w serniku sprawdzi się idealnie. Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych , mielone orzechy laskowe są również dodatkiem w spodzie sernika.
Jeśli masz ochotę na sernik super fit zapraszam tutaj.
Również z ksylitolem zamiast cukru, śmietanę zastąpił jogurt, a spód wykonany został z płatków owsianych, wykończony owocami kiwi, w zielonym wiosennym kolorze.
A może serniczek bez cukru i jajek ? W roli słodzika występują daktyle, a jajka zastępuje tahini. Polecam ten przepis

Składniki na spód sernika:
60 g sucharków pełnoziarnistych
60 g mielonych orzechów laskowych
40 g masła
1 łyżka ksylitolu
Składniki na masę serową:
750 g sera 3x mielonego
200 g kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka L
160- 200 g ksylitolu (1 szklanka)
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
dodatkowo:
60 g gorzkiej czekolady
60 g śmietany kremówki
2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowych

Wykonanie:
  • składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Masę wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć łyżką. Wstawić do lodówki by stężała
  • ser zmiksować z mąką i śmietaną, cały czas miksując dodawać po jednym jajku, tylko do po- łączenia składników
  • masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać szpatułką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 175`C, następnie zmiejszyć temperaturę do 140`C i piec 60-75 minut. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości foremki. Wysoki sernik w małej foremce będzie piekł się na pewno dłużej. Upieczony sernik ma mocno ścięte boki, środek może pozostać lekko drżący. Początkowo studzić w lekko uchylom piekarniku, następnie na kratce
  • w małym garnuszku zagotować śmietankę kremówkę, zdjąć z ognia. Dodać do śmietanki po- łamaną na kawałki czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzony sernik polać polewą czekoladową i posypać krokantem z orzechów laskowych
  • sernik podawać najlepiej schłodzony przez całą noc w lodówce
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO!


24 komentarze:

  1. Ależ on fantastycznie wygląda! Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gin,dziękuję,oj tak,był pyszny :)

      Usuń
  2. Na pewno wyprobuje, wyglada przepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ksylitol to cukier brzozowy. Zdrowszy zamiennik tradycyjnego cukru:)

      Usuń
    2. A można zastąpić go stewią?no i w jakiej ilości?

      Usuń
    3. Można, tylko zależy jakiej stewii chcesz użyć? W kroplach, może sypiej?
      Popatrz w spisie treści na Sernik cytrynowy ze stewią lub Sernik daktylowo-chałwowy:)

      Usuń
  4. COS dla mnie jestem cukrzykiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Super uwielbiam serniki :) Zastapilabym maslo olejem kokosowym no i sucharki platkami owsianymi ale poza tym przepis super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Na dzień dzisiejszy też używam płatki owsiane na spód sernika, a sugestia z olejem kokosowym bardzo trafna. Przymierzam się od dawna, czas na realizację:)

      Usuń
  6. Sam widok daję mi smak i na pewno to zrobię bo uwielbiam serniki piecz. Mam pytanie czy zamiast ksylitolu mogę dać cukier kryształ i jaka ilość cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier dodajemy w takiej samej ilości jak ksylitol, czyli zawsze w stosuku 1:1:) Zamiast kryształu daj zwykły cukier, ma mniejsze ziarenka:)

      Usuń
  7. A co z tym, że ksylitol ma właściwości przeczyszczające? Orientuje się Pani czy matki karmiące mogą taki sernik jeść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam ksylitolu od lat i nigdy nie miałam żadnych "sensacji":) Czytałam o jego właściwościach przeczyszczających, ale chyba chodzi o spożycie większej jego ilości. Ile go może być nawet w kilku kawałkach sernika?

      Usuń
  8. Na jakiej średnicy formę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na foremkę o średnicy 23cm:)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję. Od dawna używam ksylitolu.... ale jakoś do sernika nigdy nie odważyłam się :)
      Chyba w niedługim czasie "popełnię" ten przepis :)

      Usuń
    3. W sernikach ksylitol sprawdza się znakomicie!

      Usuń
  9. Uwielbiam serniki a ten jest doskonały

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)