Guten Appetit

czwartek, 15 stycznia 2015

Wątróbka drobiowa, jedz na zdrowie!


Wątróbka drobiowa lub każda inna, zastanawiasz się czy aby na pewno zdrowa ?
Większość ludzi wyobraża sobie, że wszystkie szkodliwe związki i trucizny kumulują się w wątrobie. Nie warto jednak ulegać stereotypom, bo detoksyzacja nie polega na magazynowaniu jak obiegowo się sądzi. W wątrobie odbywa się proces neutralizacji substancji toksycznych, a sama wątroba - owszem jest magazynem, ale nie toksyn, ale cennych dla życia substancji i najlepszym źródłem mikroelementów w diecie.

Chcesz wiedzieć więcej na ten temat, warto przeczytać ten artykuł tutaj: klik. Jeśli do tej pory podroby nie kojarzły Ci się z niczym zdrowym i wartościowym, a wątróbkę traktowałeś jako produkt niższej kategorii po przeczytaniu tego artykułu nagle uznasz, iż wątróbka wręcz powinna znaleźć się w Twojej diecie.
Wątróbka drobiowa to znakomite źródło żelaza, dostarczy solidną dawkę cynku, potężną dawkę pakietu witamin z grupy B, zwłaszcza B12, B3 i B2 i wysokojakościowego białka. Dla pełniejszego obrazu warto dodać, że aminogram wątróbki drobiowej wypada korzystniej niż aminogram twarogu. Do tego jest śmiesznie tania, dlatego włączenie jej do diety po prostu się opłaca.
Jednak ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Raz w tygodniu można sobie jednak na porcję tego przysmaku pozwolić bez obaw.

Składniki na 2 osoby:
około 400 g wątróbki drobiowej
2 cebule
2 łyżki mąki
olej
majeranek - opcjonalnie
sól, pieprz

Wykonanie:
  • wątróbkę umyć, obrać z żyłek i powięzi. Dokładnie wysuszyć na papierowym ręczniku
  • cebulę obrać, pokroić w grube półkrążki i zeszklić na maśle
  • każdy kawałek wątróbki z osobna obtoczyć w mące i układać pojedyńczo na rozgrzanej patelni, cebulę zsunąć na bok. Smażyć po kilka minut z każdej strony, następnie wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić na kilka minut, by doszła. Można posypać suszonym, roztartym w palcach majerankiem, posolić i oprószyć pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty
ważne: Wątróbkę zawsze solimy na końcu, w innym razie będzie po prostu twarda. Im krócej będzie smażona tym delikatniejsza i aksamitna jest w smaku

                                                          ŻYCZĘ SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Raz na jakiś czas jeszcze nikomu wątróbka nie zaszkodziła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam lubię wątróbkę, jem mniej więcej raz na miesiąc-półtora, więc na pewno sobie nie zaszkodzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze,bo wątróbka jest zdrowa:) Właśnie po to powstał ten post,by zachęcić do jadania watróbki:) Jednak siła działania stereotypu jest poteżna!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)