Guten Appetit

piątek, 2 stycznia 2015

Zupa krem z selera i gruszki


Nie traktujcie selera po macoszemu, bo to banalne, niedoceniane warzywo kryje w sobie wielką moc. Zapewni zdrowie, urodę i długowieczność - warto zatem po niego sięgać jak najczęściej, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Dzisiaj prosta, aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki. Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku. Zapraszam!


Składniki:
2 spore selery
1 gruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła ghee 
sól, pieprz
0,7 l bulionu warzywnego
kwaśna śmietana 2 łyżki
2 łyżeczki chrzanu
1 listek laurowy
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i zeszklić na maśle
  • seler i gruszkę obrać i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do rondla i przesmażyć wszystko razem. Zalać bulionem, dodać listek laurowy i gotować około 20 minut, aż seler zmięknie
  • usunąć listek laurowy, całość zblendować na gładki krem. Dodać sól, pieprz, chrzan i śmietanę
  • podawać np. z zielona pietruszką lub tymiankiem
                                                                    ŻYCZĘ SMACZNEGO!

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)