Guten Appetit

sobota, 21 lutego 2015

Babka orkiszowa - zebra


Babka zebra zachwyca swoim wyglądem to jest pewne, bo jeśli chodzi o smak to babka jak to babka, pomimo dodatku oleju i wody nie jest najwilgotniejsza. Polecam użyć dobrej jakości kakao, bo to właśnie ono nadaje babce charakteru i dobrego smaku. Także pomimo tego, iż za babkami nie przepadam zjedliśmy ją ze smakiem i bez specjalnych wyrzutów sumienia, ponieważ to kolejny udany wypiek, w którym cukier zastąpił ksylitol.
Polecam, bo już samo tworzenie zeberki jest bardzo zabawne i interesujące. Następnym razem babkę zrobię z polewą czekoladową, będzie na pewno smaczniejsza.

Składniki|:
5 jajek
1,5 szklanki ksylitolu lub cukru
2,5 szklanki mąki orkiszowej 630
1 niepełna szklanka oleju
1 niepełna szklanka gazowanej wody mineralnej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki
3 łyżki kakao

Wykonanie:
  • jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel
  • zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną
  • ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami mąki, drugą część z 3 łyżkami kakao
  • do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem lub mąką wylewać ciasto naprzemiennie - łyżkę białego, na to łyżkę ciemnego ciasta itd., aż do wyczerpania składników
  • piec w 180`C 60 minut
  • wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol)
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)