Guten Appetit

wtorek, 10 lutego 2015

Batoniki z amarantusem



Batonik pełen ziaren - smaczna, pożywna i niezwykle zdrowa przekąska. Przepis banalny, ale gdy  wziąć pod uwagę wartości odżywcze składników batonika przepis niezwykły. Największym objętościowo składnikiem jest poping z amaranutusa.
W składzie nasion amarantusa znajdziesz sporo błonnika, antyoksydanty - w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania) żelazo, miedź, fosfor i witaminy ( E i B). Lista składników batoników od razu mnie oczarowała, przepis jednak dość długo czekał w kolejce na przetestowanie. Wzorowałam się na tym przepisie, podmieniłam jedynie składniki których akurat nie miałam na stanie.

Składniki na blaszkę 24x34 cm:
120 g popingu z amarantusa
80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
50 g orzechów nerkowca
50 g orzechów włoskich
50 g słonecznika 
50 g orzeszków ziemnych- solonych
50 g płatków owsianych górskich
50 g rodzynek
50 g żurawiny
2 łyżki siemienia lnianego
120 g syropu z agawy/ miodu/ syropu z jabłek
3/4 szklanki wody

Wykonanie:
  • 2 łyżki siemienia lnianego zalać 4 łyżkami gorącej wody i odstawić na 30 minut
  • składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
  • foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć masę lekko uciskając wilgotną łyżką
  • piec 30 minut w 170`C
  • po ostudzeniu pokroić
                                                  ŻYCZĘ SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Używasz niemieckich nazw np. Apfeldicksaft , nie bardzo wiem co to jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Apfeldicksaft - to zagęszczony sok jabłkowy, syrop z jabłek. Możesz zamiennie użyć syropu z agawy, klonowego lub innego słodzika.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)