Guten Appetit

środa, 25 lutego 2015

Bitki schabowe


Bitki schabowe, czyli schabowy w sosie własnym z dodatkiem cebuli - klasyk polskiej kuchni. Ten przepis potwierdza, że proste smaki są najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie mięsa.
To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli.


Skladniki:
około 80 dkg schabu
1 cebula
olej
mąka do obtoczenia mięsa
sól, pieprz
1 szklanka wody

Wykonanie:
  • mięso oczyścić z błon i powięzi, pokroić w 2-3 cm plastry. Rozbić lekko pod folią spożywczą. Mięso posolić i oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć
  • kotlety obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano
  • w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w piórka. Podsmażone kotlety zsunąć na bok, przypieczone resztki zeskrobać łopatką i też odsunąć na bok robiąc miejsce, by zeszklić cebulę. Podlać wodą i dusić do miekkości około 45 minut
                                                         ŻYCZĘ SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. No nareszcie dobry, klasyczny przepis, a nie jakies wynalazki z ziarenkami smaku itp.Klasyka polskiej kuchni.Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równiez jestem przeciwniczką wszystkich polepszaczy smaku z torebek:) Proste, klasyczne przyprawy dają najlepszy smak:)

      Usuń
  2. Potrawa pyszna,gdyby jeszcze byla podana wartosc kaloryczna to bylo by super.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)