Guten Appetit

poniedziałek, 16 lutego 2015

"Himmel und Erde"- kaszanka na puree ziemniaczano-jabłkowym


Himmel und Erde to klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo proste, szybkie, syte i pożywne danie do przygotowania z tanich i popularnych składników. Są to przysmażone plasterki kaszanki ułożone na puree ziemniaczanym z musem jabłkowym. Delikatny słodko- kwaśny mus jabłkowy idealnie komponuje się ze smakiem ciężkiej kaszanki. Całość przybrana jest smażoną cebulką z boczkiem, która dopełnia całość smakowo.
Pierwsza część członu nazwy dania "Himmel" odpowiada jabłkom zerwanym z drzewa, natomiest "Erde" odnosi się do ziemniaków. Danie jest obecne nie tylko w kuchni Nadrenii, Westwalii i Dolnej Saksonii, ale również w kuchni śląskiej. Bardzo polecam, bo jest to naprawdę przesmaczne jedzonko.




Składniki na 2 porcje:
500 g ziemniaków
1/4 szklanki mleka
sól, gałka muszkatałowa
1 łyżka masła
300 g kaszanki
1 cebula
1 łyżka mąki
kilka plastrów boczku
4 jabłka
100 ml soku z jabłek
majeranek

Wykonanie:
  • przygotuj puree ziemniaczane. Ugotowane, odcedzone ziemniaki ubij  tłuczkiem, dodaj podgrzane mleko, masło oraz przyprawy. Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree
  • jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na drobne kawałki, zalej sokiem jabłkowym, dodaj majeranek i gotuj około 15 minut do miękkości. Zblenduj, by powstał mus jabłkowy
  • cebulę pokrój w piórka, boczek w kostkę i podsmaż na rumiano
  • kaszankę pokrój na 1-cm plastry, obtocz w mące (nie będzie pryskać na patelni, jednocześnie będzie bardziej chrupiąca) i podsmaż z obydwu stron do zrumienienia
  • ułóż na talerzu kolejno: puree ziemniaczane, mus jabłkowy, kaszanka i cebula z boczkiem
                                                         ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI: istnieje wiele sposobów podania tego dania np. mus jabłkowy jest często wymieszany z puree ziemniaczanym, a kaszanka jest przysmażona i podana w całości

4 komentarze:

  1. Przymierzam się też do tego dania, bo tak jak piszesz jest tanie i proste do przygotowania. A kaszanki z jabłuszkiem jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie,bo jest naprawdę super smaczne:) Nie pomijaj tylko dodatku boczku z cebulką :)

      Usuń
  2. Pretty! This was an extremely wonderful article.
    Thanks for supplying these details.

    Feel free to visit my blog: battlefront triggerbot

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)