Guten Appetit

sobota, 7 lutego 2015

Kapusta kiszona zasmażana



Zimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty, najczęściej pod postacią surówki. Czasem jednak ku uciesze męża, przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną. Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym, jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni, gulaszu i golonki. Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.
Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i nie wymaga krojenia. Dodaję majeranek, jeśli wolisz dodaj kminek. Nie lubię dodawać mąki do zagęszczania, ale tu dodatek 1 łyżki czyni kapustę bardzo aksamitną. Warto zrobić jej nieco więcej, bo im starsza tym smaczniejsza.


Składniki:
0.75 dkg - 1  kg kapusty
1 cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki smalcu
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
majeranek lub kminek

Wykonanie:
  • kapustę podlać do 3/4 wysokości wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 minut do miękkości
  • cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać pod koniec 1 łyżkę mąki i zasmażyć razem. Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty, wymieszać z kapustą i zagotować
  • doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie
  • podawać do wieprzowej pieczeni, golonki, kiełbasy lub kotleta schabowego
                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Pycha!

    Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha,nawet nie wiedziałam,że pizza ma swoje świeto!!! Dzięki za inspirację i zaproszenie:) Pizzę na pewno upiekę,bo już od dawna za mną chodzi)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)