Guten Appetit

piątek, 13 lutego 2015

Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem


Łosoś z piekarnika to gwarancja na szybki, pyszny obiad. Już sam produkt - najszlachetniejsza z ryb o wykwintnym smaku to zapewni. Przygotowując rybę w piekarniku nie ma możliwości, by się nie udała.
Na patelni łatwo ja przesuszyć, a i więcej ze smażeniem pracy. Łosoś z piekarnika jest zawsze jędrny i soczysty. Nie przepadam za swoistym, ostrym rybim zapachem, a użycie aromatycznej kolendry i imiru skutecznie pozbawią rybę tego aromatu. Polecam to połączenie smaków.


Składniki na 2 porcje:
2 filety z łososia a 200 g
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
1 łyżka kolendry
30 g świeżego imbiru
1/2 cytryny bio

Wykonanie:
  • filety z łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny
  • imir obrać i pokroić drobniutko. Kolendrę z gruboziarnistą solą rozetrzeć w moździerzu
  • kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do dołu. Pastę z kolendry rozłożyć równomiernie na rybie, przykryć plasterkami cytryny. Nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu
  • piec w 200`C przez 15 minut, następnie piekarnik wyłączyć i łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym piekarnku jeszcze na 5 minut, by doszedł
  • łososia podałam z puree ziemniaczanym z pasternakiem (przepis tutaj) i surówką z kapusty pekińskiej (przepis tutaj)
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO!
                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)