Guten Appetit

piątek, 6 lutego 2015

Pasta szprotkowa do chleba - expresowa


Nie namawiam do jedzenia serków topionych, choć są pyszne i osobiście bardzo je lubię, bo w swoim składzie mają niestety multum tłuszczu, które nie służą naszemu zdrowiu. Jednak dla odmiany warto czasem kupić serek topiony "light" i zrobić pastę szprotkową. Ten ciekawy przepis znalazłam u Hanny Szymanderskiej.
Drugi składnik pasty to szprotki i te są jak najbardziej godne polecenia. To świetne źródło witaminy A i D, mają dużo białka, kwasów omega-3 i bogactwo wapnia. Rybki jemy w całości wraz z ośćmi i kręgosłupem. Pasta jest bardzo smaczna i błyskawiczna do przygotowania.

Składniki:

mała puszka wędzonych szprotek (użyłam szprotek w pomidorach)
mała cebula - opcjonalnie
3 serki topione lub 6 trójkątów
szczypiorek
sól, pieprz

Wykonannie:
  • zmiksować serki ze szprotkami wyłowionymi z sosu, sokiem cytrynowym i drobniutko posiekana cebulką oraz pieprzem na gładka jednolitą masę
  • wymieszać ze szczypiorkiem i lekko schłodzić przed podaniem
                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)