Guten Appetit

czwartek, 12 lutego 2015

Pizza orkiszowa Hawaii-pyszna


Ten cienki placek z dodatkami - włoski klasyk - doczekał się swojego święta. 9 lutego minął właśnie kolejny Międzynarodowy Dzień Pizzy. I u mnie gościła pizza, tym razem moja ulubiona Hawai.
Zapraszam zatem na pyszną pizzę jak z włoskiej pizzerni, na cieniutkim cieście i bardzo chrupiącą. Ułożone na pomidorowym sosie cieniutkie plasterki szynki pokrojone w kwadraciki ze świeżym, soczystym ananasem tworzą bajeczny duet smakowy. Pizza pieczona na rozgrzanym kamieniu z ciągnącą się mozzarellą jest wyjątkowo smaczna.

Pamiętaj, im mniej dodatków tym bardziej pizza jest włoska, im obficiej obłożona dodatkami przypomina już pizzę amerykańską. Wybieram włoską klasykę i stawiam na jakość użytych składników, a nie na ilość. Pizza jest i smaczniejsza i dużo mniej kaloryczna, bo to ile kalorii pochłoniesz jedząc pizzę zależy tylko od Ciebie.
Zapraszam do przepisu na najlepsze orkiszowe ciasto na pizzę. Proporcje na ciasto ze zwykłej mąki mąki podałam już tutaj.

Składniki na ciasto ( 2 pizze o średnicy około 28 cm):
250 g mąki orkiszowej (125g orkiszowej 630+125 g pełnoziarnistej)
140 ml wody
1 płaska łyżeczka  cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju rzepakowego
1 łyżeczka drożdży instant

Składniki na sos pomidorowy:
(wystarcza na 4 pizze)
1 puszka krojonych pomidorów bio - 400g
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego oregano

Dodatkowo:
1 kulka mozzarelli
 
Wykonanie:
  • ciasto można przygotować dzień wcześniej i odłożyć do lodówki na całą noc. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do drożdżowego wyrobić gładkie, błyszczące ciasto. Ułożyć uformowane w kulę w miseczce przykrytej folią spożywczą na noc w lodówce lub w ciepłym miejscu do podwojenia objętości 
  • drobno posiekać ząbek czosnku i poddusić go na rozgrzanej oliwie w dość wysokim garnuszku Wlać z puszki do garnka sos pomidorowy, dołożyć przyprawy i gotować około 20 minut, by odparować nadmiar wody i odpowiednio sos zagęścić (sos pryska !)
  • wcześniej przed planowanym pieczeniem pizzy nagrzać kamień w piekarniku na całej mocy piekarnika (250 - 280`C)
  • przygotować dodatki do pizzy. Kilka plasterków z obranego ananasa pokroić na małe kawałki, szynkę w kwadraciki i mozzarellę w cienkie plasterki
  • ciasto podzielić na 2 równe części i cienko rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi do żądanego rozmiaru. Pizzę posmarować sosem pozostawiając dookoła wolny 1-cm rant. Wyłożyć na pizzę przygotowane dodatki. Piec w 280`C 8 minut, do zrumienienia brzegów
                                                          ŻYCZĘ SMACZNEGO!
UWAGI: przygotowałam również pizzę z tuńczykiem. Tuńczyka należy wcześniej dobrze odsączyć na sitku. Cebulę pokroić w cienkie krążki i wymieszać z niewielką ilością soli, by zmiękła. Robiłam także pizzę z pieczarkami. Umyte, osuszone pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki i rozłożyłam na cieście.

Pyszna pizza

2 komentarze:

  1. kocham pizze pod kazdą postacia. jestem od niej chyba uzależniona. wygląda pysznie! :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję:) Cienka,chrupiąca i soczysta - można się uzależnić,bo smakuje wybornie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)