Guten Appetit

piątek, 27 lutego 2015

Placki ze szpinakiem


Propozycja na szybki, zdrowy obiad. Szczególnie ucieszy fanów szpinaku, bo zapraszam dzisiaj na placuszki szpinakowe. Przygotowuje się je błyskawicznie. Smaczne na ciepło i na zimno.
Do ich przygotowania wykorzystałam mrożony szpinak, który zawsze dyżuruje w mojej zamrażarce.


Składniki na 2 osoby:
1 szklanka mąki orkiszowej
150 g mrożonego szpinaku
0,75 szklanki mleka
2 duże jajka
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
olej lub masło ghee

Wykonanie:
  • rozmrozić szpinak. Odsączyć na sitku
  • mąkę połączyć z mlekiem, jajkami, parmezanem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać szpinak, wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut
  • przed wyłożeniem na patelnię raz jeszcze zamieszać i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu 8 placuszków. Podawać z surówką lub sosem
                                                        ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)