Guten Appetit

sobota, 14 lutego 2015

Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Surówka jest przepyszna, lekka, winna, kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki. Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce, a świeżości  cytrynowy winegret. Zawiera dużo wartości odżywczych.
Patrząc na kapustę pekińską, aż trudno uwierzyć, że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten. Jest go na tyle dużo, pół szklanki pokrojonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Kolorowo i zdrowo, zapraszam do przepisu!

Składniki na 2-3 porcje:
1/2 kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 jabłko
1/2 pęczka szczypiorku
2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
1/2 łyżki cukru - dałam miód
4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
sól, pieprz

Wykonanie:
  • z kapusty odrzucić wierzchnie liście, przekroić na pół, wyciąć gruby głąb. pokroić w paski. Wymieszać z solą i odstawić, by lekko zmiękła 
  • marchewkę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić skośnie w cieniutkie paseczki
  • oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać na gładki krem. Dodać pieprz i sól
  • jabłko pokroć na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie szpalty i odłożyć do dressingu
  • posiekać szczypiorek
  • wszystkie składniki wymieszać. Podawać schłodzoną
                                                       ŻYCZĘ  SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)