Guten Appetit

czwartek, 5 lutego 2015

Ucierane ciasto z wiśniami, amaretto i orzechową kruszonką


Bardzo proste i szybkie ucierane ciasto z wiśniami. Ciasto jest pyszne, mięciutkie, bardzo puchate i sprężyste.Tak samo świeże na drugi dzień. Dzięki sporemu dodatkowi  amaretto ma wspaniały migdałowy aromat. Świetny przepis na wykorzstanie wiśni z kompotu.
Następna próba ciasta z serii bezcukrowej, po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana. Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem. Ciasto cieszyło się takim wzięciem, że piekłam je dwa razy z rzędu. Polecam !

Skladniki na blaszkę 42x29 cm:
2 słoiki z wiśniami a`680g (waga wiśni 350 g x 2 )
100 g orzechów laskowych-opcjonalnie
350 g mąki orkiszowej jasnej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
180 g ksylitolu (lub cukru)
szczypta soli
5  jajek M
120 ml amaretto (lub mleko z olekiem migdałowym)
2 łyżki cukru pudru
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki orkiszowej
150 g ksylitolu lub cukru
100 g mielonych orzechów laskowych
80 g masła

Wykonanie:
  • włączyć piekarnik i nastawić na 180`C
  • odcedzić wiśnie z kompotu i pozostawić na sitku, by dobrze obciekły
  • orzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
  •  mąkę, ksylitol (cukier), mielone orzechy i masło rozetrzeć między palcami przygotowując w ten sposób kruszonkę
  • masło i cukier ze szczyptę soli ubić na puszystą masę ręcznym mikserem około 5 minut. Dodawać po jedynym jajku i za każdym razem ubijać przez pół minuty. Wmieszać partiami mąkę z amaretto
  • ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch szpatułką i równomiernie na cieście rozłożyć odsączone wiśnie. Posypać posiekanymi orzechami laskowymi (dodatek tych orzechów można ewentualnie pominąć ponieważ powtarzają się w kruszonce), a na wierzchu rozłożyć równomiernie kruszonkę
  • piec w 180`C 35 minut, do zrumienienia kruszonki
  • studzić na kratce
  • po wystudzeniu można posypć cukrem pudrem lub zmielonym w młynku ksylitolem
                                                                     ŻYCZĘ SMACZNEGO!

10 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystkie ciasta ucierane- szybkie, proste i zawsze się udają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zawsze wszystkim smakują,a to jest wyjątkowo aromatyczne:)

      Usuń
  2. prezentuje się naprawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i tak właśnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie! Te wiśnie tak kuszą... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj kuszą i to całe clou tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się świetnie :D Wiemy co robić na weekend :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjątkowo smaczne i aromatyczne, polecam:)

      Usuń
  7. Wygląda smakowicie, podoba mi się ta nuta amaretto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafiłaś, bo amaretto nadaje ciastu wyjątkowego smaku:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)