Guten Appetit

wtorek, 17 lutego 2015

Zupa krem z czerwonej kapusty


Czy wiecie, że czołowe miejsce wśród produktów, które nas leczą przypada kapuście? Kapusta czerwona ma wszyskie zalety kapusty białej, ale lżejszą strukturę i przyjemniejszy aromat. Uwodzi swoim energetycznym, nietuzinkowym kolorem, a zawdzięcza go antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1, zawiera całe mnóstwo mikroelementów: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor i jod.
Na pewno zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach właśnie ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Jest tania i łatwodostępna, także tanim kosztem możemy oczyścić organizm z toksyn i poprawić jego metabolizm. Do gotowanej czerwonej kapusty (przepis tutajtutaj) oraz surówki z czerwonej kapusty (przepis tutaj ) dorzucam następny, a mianowicie zupę krem. Jest to moje największe odkrycie kulinarne, potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie swoim smakiem i aromatem - i to bardzo, bardzo pozytywnie.
Przypraw użyłam podobnych jak do przygotowania kapusty czerwonej na jarzynkę. Koniecznie zróbcie tą zupę, bo smakuje absolutnie rewelacyjnie. Nie przesadzę jak wyznam, że to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam.


Składniki:
1/4 małej czerwonej kapusty
1 cebula
1 jabłko
1 marchew
kawałek selera, pietruszki, pora
4- 5 goździków
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu - soku z cytryny
1 łyżka masła ghee
2- 4 cm imbiru
0,75 l wody

Wykonanie:
  • cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na łyżce masła na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie obrać jabłko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić i podsmażyć razem z cebulą
  • poszatkowaną kapustę przesmażyć razem z cebulą i jabłkiem. Zalać wodą
  • obrać marchewkę, pietruszkę, selera, pokroić w plasterki, pora w krążki i dodać do garnka
  • dodać goździki, obrany, pokrojony imbir, sól, pieprz, cukier i gotować do miękkości 40 minut
  • gdy kapusta jest miękka zupę zblendować. Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo, a dzięki zakwszeniu zupa na powrót nabierze pięknego czerwonego koloru
                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI: myślę, że część wody można zastąpić czerwonym winem, cydrem, sokiem z jabłek lub  pomarańczy

2 komentarze:

  1. takiej zupki jeszcze ni jadłam,a lubię kapustę więc chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa,konieczne,bo zupa jest absolutnie obłędna w smaku:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)